Press Release 29-10-08

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηγέτες, οραματιστές και υπέρμαχοι της διαφάνειας απ' όλο τον κόσμο συζητούν και αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας της διαφθοράς

Η 13η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά της Διαφθοράς ξεκινά στις 30 Οκτωβρίου στην Αθήνα

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2008 - Ενώ η διεθνής οικονομική, ενεργειακή και διατροφική κρίση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη διακυβέρνηση και δυσχεραίνει την απόδοση ευθυνών, το παγκόσμιο κίνημα κατά της διαφθοράς συναθροίζεται στην Αθήνα, ώστε να συμμετέχει στην 13η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά της Διαφθοράς η οποία ξεκινά αύριο, 30 Οκτωβρίου 2008.

Με το σύνθημα «Για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον με προοπτική ανάπτυξης και σταθερότητας πρέπει να καταπολεμήσουμε τη Διαφθορά», η νέα Παγκόσμια Συνδιάσκεψη θα εξετάσει την αειφόρο ανάπτυξη ως πρόκληση της διακυβέρνησης και τον ρόλο που διαδραματίζει η  διαφθορά σε κρίσιμους τομείς όπως η ειρήνη , η ασφάλεια, οι φυσικοί πόροι,  η ενέργεια, οι κλιματικές αλλαγές  και η παγκοσμιοποίηση.

Στους περισσότερους από 1300 συμμετέχοντες, που προέρχονται από όλες τις περιοχές του πλανήτη, περιλαμβάνονται ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, η ΑΕ ο Πρίγκιπας της Ιορδανίας El Hassan Bin Talal, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ngozi Okonjo Iweala, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Siim Kallas, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Irene Khan, ο πρώην Πρόεδρος της Μποτσουάνα και πρόσφατα τιμηθείς με το βραβείο Mo Ibrahim Festus Mogae και πολλοί ακόμα διακεκριμένοι ομιλητές.

Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά της Διαφθοράς έχει αναδειχθεί, από το 1983 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, στο κορυφαίο διεθνές φόρουμ για τη διακυβέρνηση και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η Συνδιάσκεψη ενθαρρύνει τόσο τη συνεργασία, όσο και την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων αντιμετώπισης της διαφθοράς, της πληγής που συνεχίζει να παγιδεύει εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα φαύλο κύκλο φτώχειας και να απειλεί την ανάπτυξη και τη σταθερότητα. Η Συνδιάσκεψη δίνει την ευκαιρία σε αρχηγούς κρατών, ακαδημαϊκούς, ειδικούς επιστήμονες, εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων και σε όλους όσους εμπλέκονται στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις.

«Σκοπός αυτής της Συνδιάσκεψης είναι να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, διαμορφώνοντας συμμαχίες και παρέχοντας το πλαίσιο για τη διατύπωση νέων ιδεών και προτάσεων που να αντιμετωπίζουν  το βάθος και τον πολυσύνθετο χαρακτήρα της διαφθοράς του 21ου αιώνα», τόνισε ο

Barry O' Keefe, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης κατά της Διαφθοράς.

Η Huguette Labelle, Πρόεδρος της Transparency International προσθέτει: «Η αποστολή της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης κατά της Διαφθοράς, που είναι να βρίσκει λύσεις κατά της διαφθοράς μέσω της διαμόρφωσης πολιτικών, της ανάληψης δράσης και της ενημέρωσης, δεν υπήρξε ποτέ περισσότερο αρμόδια για  την εξάλειψη της φτώχειας, της απομόνωσης και των συγκρούσεων που γεννά η διαφθορά. Οι δυσκολίες για την εμπέδωση της διαφάνειας και της απόδοσης ευθυνών είναι τεράστιες, το ίδιο όμως σημαντική  είναι και η αφοσίωση και η δημιουργικότητα του κινήματος κατά της διαφθοράς που έχει συγκεντρωθεί εδώ».

«Η συζήτηση για τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης της διαφθοράς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι επιτακτική. Απαραίτητο αντίδοτο στη διαφθορά είναι η αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης και η συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων. Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά της Διαφθοράς μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον στόχο» δηλώνει ο πρόεδρος της «Διεθνής Διαφάνεια -Ελλάς» Κώστας Μπακούρης.

Η 13η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά της Διαφθοράς διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης κατά της Διαφθοράς σε συνεργασία με τη «Διεθνή Διαφάνεια» και τη «Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς» και φιλοξενείται από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Σημείωμα για τους συντάκτες:

Οι Barry O'Keefe, Πρόεδρος του IACC Council ,Huguette Labelle, Πρόεδρος της Transparency International,Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας  και Άρις Μ. Συγγρός, Γενικός Διευθυντής της είναι διαθέσιμοι για συνεντεύξεις καθ' όλη τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης.

Επιλεγμένοι ομιλητές της Συνδιάσκεψης θα είναι επίσης διαθέσιμοι για συνεντεύξεις.  Για τον κατάλογο ομιλητών παρακαλούμε επισκεφθείτε το ακόλουθο link: http://www.13iacc.org/en/IACC_Speakers/plenary_session_panellists

Για συνεντεύξεις ή άλλα θέματα Τύπου παρακαλείσθε όπως απευθύνεστε στην :

Gypsy Guillén Kaiser

Senior Press Officer